Ser Beaufort
Beaufort to inny niezwykle ceniony ser pochodzący z Sabaudii, znany także jako "król serów alpejskich".
Ser Reblochon
Reblochon to jeden z najbardziej znanych serów Sabaudii, którego historia sięga XIII wieku.
Ser Tomme de Savoie
Pochodzący z Sabaudii, jeden z najstarszych serów w regionie.
Wino Mondeuse
Czerwone wino z regionu Sabaudia.
Sabaudzkie likiery
W regionie Sabaudii produkowane są również likiery, najbardziej znane to **Génépi** i **Chartreuse**.
Diot – sabaudzkie kiełbasy
Tradycyjne sabaudzkie kiełbasy, które są niezwykle popularne w całym regionie.
Miód z Sabaudii
Ceniony za swoją jakość i różnorodność smaków, które wynikają z bogactwa roślinności alpejskiej.
Ser „Puzzone di Moena”
Ser produkowany w rejonie Val di Fassa i Val di Fiemme.
Ser „Asiago”
Produkowany w regionie Wenecja Euganejska i Trentino.
Grappa
Mocny alkohol destylowany z wytłoków winogron.
Jagnięcina „Agnello d’Alpago”
To wyjątkowe mięso jagnięce pochodzące z doliny Alpago w Dolomitach
Miód Belluno
Jest produkowany na całym terytorium prowincji Belluno w regionie Veneto.
Lucanica di cinghiale
To lokalna kiełbasa z dziczyzny
Mel i mató
To tradycyjny kataloński deser popularny również w Andorze.
Formatge d’ovella
Lokalne sery wytwarzane z mleka owczego.
Miele di Montagna (Miód Górski)
Stosowany w kuchni i medycynie.
Formaggio di Malga
Wytwarzany z mleka krów. Intensywny w smaku z nutą ziół alpejskich.
Castagne (Kasztany)
Używane w daniach słodkich i wytrawnych.