Szukaj globalnie
Filtry wyszukiwania
By Card name
Tags
Localisation tags ( OR )
ANDORA
FRANCJA
WŁOCHY
18 / 18 Wyników filtrowania
Clear

Ser Beaufort

Beaufort to inny niezwykle ceniony ser pochodzący z Sabaudii, znany także jako "król serów alpejskich".

Ser Reblochon

Reblochon to jeden z najbardziej znanych serów Sabaudii, którego historia sięga XIII wieku.

Ser Tomme de Savoie

Pochodzący z Sabaudii, jeden z najstarszych serów w regionie.

Wino Mondeuse

Czerwone wino z regionu Sabaudia.

Sabaudzkie likiery

W regionie Sabaudii produkowane są również likiery, najbardziej znane to **Génépi** i **Chartreuse**.

Diot – sabaudzkie kiełbasy

Tradycyjne sabaudzkie kiełbasy, które są niezwykle popularne w całym regionie.

Miód z Sabaudii

Ceniony za swoją jakość i różnorodność smaków, które wynikają z bogactwa roślinności alpejskiej.

Ser „Puzzone di Moena”

Ser produkowany w rejonie Val di Fassa i Val di Fiemme.

Ser „Asiago”

Produkowany w regionie Wenecja Euganejska i Trentino.

Grappa

Mocny alkohol destylowany z wytłoków winogron.

Jagnięcina „Agnello d’Alpago”

To wyjątkowe mięso jagnięce pochodzące z doliny Alpago w Dolomitach

Miód Belluno

Jest produkowany na całym terytorium prowincji Belluno w regionie Veneto.

Lucanica di cinghiale

To lokalna kiełbasa z dziczyzny

Mel i mató

To tradycyjny kataloński deser popularny również w Andorze.

Formatge d’ovella

Lokalne sery wytwarzane z mleka owczego.

Miele di Montagna
(Miód Górski)

Stosowany w kuchni i medycynie.

Formaggio di Malga

Wytwarzany z mleka krów. Intensywny w smaku z nutą ziół alpejskich.

Castagne (Kasztany)

Używane w daniach słodkich i wytrawnych.